BURGER

Achilles

Hamburger (poznat i samo kao burger) vrsta je sendviča koji se u savremenom obliku prvi put pojavio krajem 19. ili početkom 20. veka. Današnji hamburger nastao je kao posledica naglih promena kulinarskih potreba društva usled industrijalizacije, nastanka radničke i srednje klase, te povećane potražnje za jeftinijom hranom koju je moguće konzumirati i van doma.

Značajni dokazi ukazuju na to da su SAD prva zemlja u kojoj su dve kriške hleba i odrezak (spremljena pljeskavica od mlevenog mesa) spojeni u „hamburger sendvič” i tako prodati. Postoje kontroverze oko porekla hamburgera jer njegova dva osnovna sastojka (hleb i meso) bila su pripremana i konzumirana zasebno više godina u raznim zemljama pre nego što su kombinovana na ovaj ili sličan način. Nedugo nakon nastanka, hamburger je veoma brzo dobio sve trenutno primarnim sastojcima tipične dodatke: zelena salata, paradajz, crni luk, krastavac i dr.

Nakon brojnih kontroverzi u 20. veku, uključujući ’nutritivnu kontroverzu’ krajem 1990-ih, hamburger se danas u pravilu identifikuje sa Sjedinjenim Državama i određenim kulinarskim stilom dobro poznatim kao fast-fud. Uz prženu piletinu i pitu s jabukama, hamburger je postao kulinarska ikona u SAD.

Popularnost hamburgera u svetu ispoljava veću globalizaciju hrane, što obuhvata i porast međunarodne popularnosti drugih inače nacionalnih jela — među kojima je i pica (Italija) ili suši (Japan). Hamburger se raširio s kontinenta na kontinent, jer sadrži elemente prisutne u tim zasebnim kulinarskim kulturama. Ova globalna kulinarska kultura delimično je proizvod zamisli o prodaji obrađene hrane, sa čim se otpočelo 1920-ih (lanac restorana Vajt kasl i njegov vizionar Edgar Voldo „Bili” Ingram; kasnije unapređen otvaranjem Mekdonaldsa, 1940-ih). Ovo globalno proširenje pruža ekonomske tačke za poređenje, kao što je Big mek indeks (kojim se može uporediti platežna moć različitih zemalja gde se prodaje hamburger big mek). Kod nas u Piceriji Achil mozete kupiti najukusnije burgere od domaceg mesa. Nasu kom pletnu ponudu mozete pogledati OVDE...