GIROS Svinjski i Pileći

Achilles

Giros je brza hrana koju svi mi volimo. Jedan je od najprepoznatljivijih “brendova” Grčke i jedan od omiljenih obroka kako Grcima, tako i svim zaljubljenicima u zemlju masline.

Skoro da je nemoguće sećati se letnjih dana na obali jednog od tri mora u najjužnijoj balkanskoj zemlji, a ne setiti se ukusnog girosa.

Giros se u originalu pravi od svinjskog mesa, ali kako se svaka brza hrana prilagođava onima koji je konzumiraju, možete ga jesti i sa pilećim, ćurećim ili mlevenim mesom.

Sigurno su vam dobro znani svinjski i pileći, ali postoje i druge dve napisane varijante najčešće u tzv. kultnim giros restoranima. Baš kao i dobro znani pileći i svinjski, i giros od ćurećeg ili mlevenog mesa je veoma ukusan.

Giros meso se pravi tako što se komadi mesa slažu uspravno na dugačak bodež i potom se peče tako što se vrti oko svoje ose. Naravno, grejač za pečenje mesa nije svuda oko uspravne šipke, već samo s jedne strane.

Verovatno ga zato mi Srbi i volimo, jer smo odavnina navikli na prase ili jagnje na ražnju. E, sada, našim nepcima je manje bitno da li se okreće uspravno ili vodoravno.

Giros meso se stavlja u tzv. pitu zajedno sa krompirićima, namazom i salatom. Upakuje se kao fišek i spreman je za osvajanje svih gurmana.

Giros je dobio ime baš po tome što se okreće oko svoje ose. Naime, u grčkom jeziku se kretanje koje ide non stop u krug naziva giro (glagol: γύρω, a iz njega je nastao naziv giros – ο γύρος ).

Tako da bi na srpskom ime omiljene nam brze grčke hrane bilo „okret“. O prevodima grčkih imena obećavamo tekst uskoro, verujte nam da će vas pošteno nasmejati.

Po predanju giros je u Grčku došao iz grada Bursa koji se nalazi u Maloj Aziji. U najjužniju balkansku zemlju su ga donele Helenske izbeglice 1922. godine. Naime, ovaj turski gradić ima poznatu gastronomsku istoriju za koju su zaslužni kako Turci tako i Grci, Jermeni i Jevreji, pa prema tome ne treba da nas čudi što je tamo rođen grčki brend.